Omdat veel mensen niet precies weten wat foto op canvas nu precies is, hebben we een klein stukje geschreven over de historie van canvas en hoe het productieproces er tegenwoordig aan toe gaat.

wat is canvas Wat is canvas?

Canvas is stevig weefsel, dat traditioneel wordt gemaakt uit hennepvezels. Het voelt altijd wat stug aan en heeft een sterke textuur. Canvas wordt in de schilderkunst gebruikt als doek om op te schilderen. Dit gebeurt het meest met olieverf. Een van de oudste olieverfschilderijen op canvas is het Franse schilderij ‘Madonna met kind met engelen’ uit 1410, dat tegenwoordig te bezichtigen is in de Gemäldegalerie in Berlijn.

Canvas wordt voor verschillende doeleinden gebruikt. Zo kun je canvas gebruiken voor zeilen, zonneschermen en dergelijke, maar voor deze functie is canvas al grotendeels vervangen door synthetische materialen. Daarnaast kun je canvas gebruiken voor tassen en kleding. Vaak wordt het dan niet canvas genoemd, maar gewoon hennep. Canvas met een inkjet-coating kan worden gebruikt voor reproducties van schilderijen. Hierdoor krijgt het schilderij een authentiek uiterlijk zonder dat het complete reliëf, bijvoorbeeld dikke klodders verf, van het schilderij is overgenomen. Dit is dan ook de manier waarop de verschillende aanbieders van canvasdoeken te werk gaan.

Traditionele productiemethode van canvas

Vroeger werd het weefsel met de hand geweven en daarna op een raam gespannen. Daarna bracht men een voorlijming aan, hiervoor werd beenderlijm gebruikt. Het voorbereiden en het strijken van de beenderlijm op het weefsel was een langdurig en vooral moeilijk beheersbaar proces. Omdat beenderlijm in het eerste gezicht oplosbaar is in water, werd er aluin, een bindingsmiddel, aan de beenderlijm toegevoegd. Na het aanbrengen van de lijm, werd het canvas van grondering voorzien. Aan deze gronderingen waren pigmenten toegevoegd, die het canvas een bepaalde kleur gaven. Deze pigmenten waren vrij veranderbaar, zo gebruikten verschillende schilders ook verschillende kleuren canvas. Rembrandt stond bekend om zijn donkerkleurige canvas terwijl Rubens liever een helder wit canvas met lichtblauwe tinten gebruikte. Voor de witte kleur werd vaak loodwit gebruikt. Loodwit is echter een giftige stof, daarom is dit pigment tegenwoordig vervangen door andere pigmenten.

Moderne productiemethode van canvas

De moderne industriële productie van canvas is anders dan de traditionele productiemethode. Deze moderne productie maakt gebruik van polyester en katoendraden. Katoen, dat een natuurlijk materiaal is, wordt meestal gebleekt. Slechte kwaliteit van katoen kan je herkennen aan de zwarte resten/punten die je in het canvas ziet. Polyester heeft als eigenschap het canvas egaal te maken. Hoe meer polyester, hoe egaler het canvas. Een kwalitatief goed canvasdoek is dus te herkennen aan de textuur van het doek. Als het doek bijna geen textuur heeft, bevat het doek veel polyester en is het dus geen kwalitatief goed canvas. De meeste aanbieders gebruiken dan ook veel polyester. Slechts enkele zoals CanvasCompany.nl en TopDoek.nl gebruiken hoogstaand natuurlijk canvas.

Deze moderne vorm van canvas, met inkjet-coating, wordt dus simpelweg in een grote printer gestopt. Deze uitgeprinte lappen canvas worden in de juiste vorm gesneden en vervolgens opgespannen op houten frames. Deze frames, behalve de kleinste formaten, worden handmatig in elkaar gezet. Deze manier van spannen van de foto’s op doek is dus erg arbeidsintensief en kost dan dus ook veel tijd.
Wat is canvas?
Tagged on: