Je hebt een schat van een hond of kat, en zou graag je lieveling op de gevoelige plaat vastleggen om vervolgens op een canvas doek te laten drukken. Maar echt geduldig zit Minou of Max daar niet op te wachten en het maken van een foto van hem/haar blijkt een hele karwei.

Hoe kan je dat karweitje toch fiksen? Het belangrijkste daarbij is dat je op voorhand een plan maakt. Denk na over welke foto’s je wil maken, bekijk de plaatsen waar je die wil maken, wat de belichting daar is, welke accessoires je wil gebruiken, enz.

Denk ook na over de opname zelf. Wil je een close-up, een medium shot, of een portret? Of wil je liever een actiefoto?

Zorg er in elk geval voor dat je de foto’s op het geschikte tijdstip neemt, dat wil zeggen voor een maaltijd (na de maaltijd hebben ze meestal geen zin) en nadat ze zich ontlast hebben. Probeer ook zo snel mogelijk te werken, en het gedoe zo snel mogelijk achter de rug te hebben, vooraleer Max en Minou hun geduld verliezen en niet meer op jouw bevelen reageren.

Je troetel is ongetwijfeld een erg levendig dier, en dus is het niet echt simpel om hem te laten poseren voor een foto. Je doet er dan ook best aan om kat of hond te beperken tot een bepaalde ruimte, zodat je er meer controle over hebt, en je er niet achter moet gaan lopen om een foto te nemen.

Kies bijvoorbeeld de plek waar je hond/kat gewoonlijk ligt, zijn mandje, een favoriet tapijt, enz. Laat hem even tot rust komen op die plek, en neem dan je foto.

Wil je een foto nemen van een nest puppies of katjes, zorg dan dat ze in een mandje liggen.

Wanneer je een foto wil maken van hond of kat, dan moet je ook op de achtergrond letten. Vaak is die overladen met allerlei voorwerpen, gewoon omdat je hond of kat in actie neemt, en er vaak speelgoed ligt. Maar die voorwerpen trekken wel de aandacht naar zich, en beïnvloeden de sfeer van de foto.

Kijk dus even goed door de camera. Dat stapeltje kranten, moet dat daar liggen? Die pantoffels of sokken van je man, kunnen die ook niet weg? Je moet daarom niet fysiek weghalen van de grond, want dat zou je hond of kat weer onrustig kunnen maken. Maar je kan wel, door even de focus van het beeld te veranderen, een stap naar links of rechts te zetten, deze voorwerpen uit het beeld zetten.

Je kan natuurlijk ook een deken of laken als achtergrond gebruiken, maar doe dit dan liefst op voorhand, vooraleer je kan beginnen met het op zijn gemak brengen van je hond of kat.

Hoe maak ik een goede foto van mijn huisdier?